2010 m. spalio 5 d., antradienis

Pirmosios dienos naujuose namuose

Šuniukas bus neramus ir jausis vienišas. Todėl naujasis šeimininkas turi pelnyti jo pasitikėjimą ir draugystę. Privaloma apsiginkluoti kantrybe. Su šuniuku reikia būti švelniam, bet kartu ir griežtam, tik jokiu būdu negalima būti grubiam ar priešiškai nusiteikusiam.
Mažam šuneliui reikia daug miego. Ypatingai tai turi žinoti šeimos, turinčios mažų vaikų. Esant pervargimui šuniukas praranda apetitą, sutrinka virškinimas ir skrandžio darbas. Pasivaikščiojimas lauke turėtų būti su dideliais pailsėjimais.
Šuniukui vieta turi būti paruošta dar prieš jam pareinant į naujus namus. Tai turi būti sausa ir šilta vieta, tokia, kad šuniuko ramybės netrukdytų praeinantys žmonės pro šalį. Galėtų būti negili dėžutė su paklotėliu, kurį būtų galima lengvai plauti. Jei namie vėsoka, galima dėt šiltą pūslę, uždengtą flaneline paklode. Šuniukui reikia kuo daugiau dėmesio.
Neleidžiami varžymai renkant šuniukui vietą. Kartais šunims nepatinka vieta, parinkta namuose. Priklausomai nuo charakterio, kai kurie šunys mėgsta daugiau uždaras vietas, toliau nuo visų žvilgsnių, kiti mėgsta viską matyti, kas vyksta namuose. Stebėkite šunį ir parinkite jam vietą pagal jo charakterį. Kartais šuniukai miega šeimininkų lovose - tame nematau nieko blogo, nes jie nori būti arčiau šeimininko. Tuo labiau, kad prancūzai mėgsta šilumą ir komfortą.
Šuniukas turi turėt vietos, kad galėtų laisvai judėt. Jokiu būdu negalima uždaryti tamsiose ir mažose erdvėse (vonios kambarys, tamsus kambariukas). Tokiu atveju garantuotas rachitas ir silpni kaulai. Taip pat negalima laikyti namie pririšto.
Šuniuką reikia kelti abiem rankom. Viena ranka laikom po krūtine, o kita po galinėm kojytėm. Jokiu būdu negalima spausti pilvuko. Laikyti tvirtai, kad neiškristų. Negalima imti už pažastų ir kupros. Ant žemės galima statyti tik ant visų keturių kojų. Negalima stipriai glostyti per ausytes.
Iki 4 mėnesių šuniukas negali lipti laiptais. Tik po šito laiko galima mokinti lipti laiptais į viršų, o dar vėliau leistis. Per anksti pradėjus leistis laiptais gali deformuotis priekinės kojos. Tokiam krūviui šuniukas dar yra per silpnas.
Neleiskite šuniukui landžioti po spintomis ir lovomis. Taip pat neleiskite didelių šuolių ant/nuo kėdžių, sofų ir fotelių. Tai gali pakenkti letenėlėm ir nugarai. Duris atidarinėkit ir uždarinėkit lėtai, nepamesdami šuniuko iš akiračio, tam, kad atsitiktinai neužgautumėte šuniuko. Niekad nekelkite karšto puodo, jei šuniukas jums po kojom. Sekite, kad šuniukas negalėtų prieiti prie elektros ir telefono laidų, nes bet kokiu atveju šuniukas pabandys jų paragauti. Vaistus, adatas, švirkštus taip pat brangius ir vertingus daiktus (knygos, batai ir visus kitus daiktus, kuriuos su malonumu šuniukas pagraužtų), laikykite šuniukui neprieinamoje vietoje.
O pagraužti šuniukui visgi reikia, nes augantys dantukai jiems tokia pat kančia kaip ir mažiems vaikams. Parinkite žaisliukus, teniso kamuoliukus ar kitokius mažiems šuniukams tinkamus žaisliukus. Tam reikalui netinka panešioti batai, senos kojinės, žindukai ir visi kiti panašūs daiktai. Nes tada šuniukas nematys reikšmės, naujas ar senas. Niekada žaisdami netempkite už žaislo, kuris yra šuniuko dantyse, kad nepakenktumėt šuniuko dantims ir žandikauliui.
Šuniukui jau iš anksti turi būti atskiri indukai maistui ir vandeniui. Vandenį gėrimui reikia keisti kas dieną.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą